Észak-dunántúli kerékpártúra
2005. június 22. – július 2.

Már-már törvényszerűnek mondható, ahogy a túra előtti utolsó napokban rohangásztam különféle dolgaim után. Ezek dolgok legjelentősebbike egy új digitális fényképezőgép volt, mivel a G2-est lencsetisztogatás ürügyén úgy szétberheltem, hogy nem tudtam összerakni, legalábbis időre nem. Ez (egy Canon EOS 300D) az ún. SLR-ek közé tartozik, azaz tükörreflexes, cserélhető objektívű jószág, és jóval kevesebbet fogyaszt, mint a szokásos kompakt gépek. Ennek fő oka, hogy a folyadékkristályos kijelzőt csak a képek visszanézegetésére lehet használni, a téma keresésére nem, a ráközelítést és az élességállítást pedig egy-egy gyűrű forgatásával maga a felhasználó végzi. Ez végre egy valamirevaló fényképezőgép, motyogtam, miközben fél könyökömre dűlve tesztfotókat kattogtattam az ablakon bekandikáló égboltról és a temető jegenyefáiról.

Ilyen felszereltséggel még sose mentem túrára: diktafon, ceruzaakku-töltő, távcső, fejlámpa, miegyéb várta engedelmesen, hogy alkalmazásba vegyem. A diktafon végül a hetedik napon bekapcsolva maradt, és elemei siralmasan lemerültek. A távcsövet egyetlenegyszer használtam, a fejlámpát igen sokszor, a különféle töltőket a pihenőnapon folyamatosan.

Egy kései értekezletet elszenvedve sütöttem némi palacsintát másod-unokaöcsém, Ádám kedvéért, akinek most ért véget a vizsgaidőszaka –, s gyomrunk bétölte után megbeszéltük a menetrendet. A negyedik nap estéjén már Zánkán leszek, s vele, édesanyámmal és Gellérttel négyesben megyünk majd Tapolcára, könnyű csomagokkal. A Balaton-felvidék gazdagságának ők sem tudtak ellenállni, s a tárgyalások során odáig kurtítottam az útvonalat, hogy legyen egy közös napunk, és senki ne merüljön ki tőle. Gellért mostanság semmit nem biciklizik, míg édesanyám jól bírja a 80–100 km-es országúti futamokat, Ádám pedig pár éve nagybátyjával hosszú túrát tett Nyugat-Európában.

Ezúttal igyekeztem bejáratlan utakon haladni, részben a természetben, részben kultúrtájon. Mivel akkumulátoraim nem igényeltek sűrű töltögetést, a kempingek látogatását jórészt mellőztem. Azok kedvéért, akiket a részletek is érdekelnek, kimutatást készítettem a kiadásaimról. Az országnak ez a része átlagban vígabban él, mint a korábban útbaejtett vidékek, de itt is megvannak a saját nyűgök-bajok. Turistaszemmel a sok gazosodó magánterület volt a legbosszantóbb, meg az elhanyagolt jelzések. A romok általában nem romlanak tovább, sőt felerészben még épülnek is, ha van rá pénz. Ezúttal kevesebbszer álltam meg beszélgetni, s többet olvasgattam a tájékoztató táblákat és fényképezgettem a tanösvényeket, de ez valószínűleg a terep változatosságának és nem utolsósorban a párás levegőnek tudható be, amelyek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a nap derekára elveszítsem szalonképességemet.

Úgy döntöttem, ennek a túrának a dél-dunántúli párját még a nyáron megejtem, szépérzékem ugyanis az effajta szimmetriát nagyon kívánja. De erről majd a maga helyén!

Az útvonal:


1. nap: VI. 22., szerda. 830 – 2300
Budapest – Budaörs – Biatorbágy – Páty – Zsámbék – Szomor – Gyermely – Gyarmatpuszta – Fakút-árok – Bajna.
        Táv: 116 km.
        Szállás: az Öreg-hegyen.


2. nap: VI. 23., csütörtök. 800 – 030
Bajna – Pusztamarót – Tardos – Baji vadászház – Vértes László-bg. – Turul – Tatabánya – Tata – Nagyigmánd – Bábolna – Babilónia.
        Táv: 109 km.
        Szállás: az erdőben.


3. nap: VI. 24., péntek. 715 – 2215
Babilónia – Kerékteleki – Bakonyszombathely – Ácsteszér – Bakonycsernye – Dudar – Bakonyoszlop (Ördög-árok) – Csesznek – Cuha-vgy. – Vinye – Fenyőfő.
        Táv: 83 km.
        Szállás: az erdőben.


4. nap: VI. 25., szombat. 530 – 2315
Fenyőfő – Hódos-éri üdülőházak – Vaskapu (földvársáncok) – Zabolai út – Százhalom – Szépalmapuszta – Borzavár – Zirc – Hárskút – Bánd – Úrkút – Nagyvázsony – Zánka.
        Táv: 113 km.
        Szállás: a szabadstrandon.


5. nap: VI. 26., vasárnap. 1000 – 2200
Zánka – Balatonakali (innen kis málhával) – Kisdörgicse – Halom-hegy – Mencshely – Barnag – Zádorvár – Tótvázsony – Pécsely – Vászoly – Balatonudvari – Balatonakali.
        Táv: 72 km.
        Szállás: Strand Kemping, 1750 Ft. (2 éjszakára)


6. nap: VI. 27., hétfő (négyesben, kis csomaggal). 1115 – 2230
Balatonakali – Zánka – Hegyestű – Köveskál – Szentbékkálla – Mindszentkálla – Káptalantóti – Gyulakeszi – Tapolca – Nemesgulács – Badacsonytomaj – Ábrahámhegy – Révfülöp – Balatonakali.
        Táv: 75 km.
        Szállás: Strand Kemping.


7. nap: VI. 28., kedd (ismét egyedül, teljes málhával). 1015 – 2330
Balatonakali – Zánka – Köveskál – Kővágóörs – Kékkút – Salföld – Badacsonytomaj – Szigliget – Balatongyörök – Pad-kői kilátó – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi (vár).
        Táv: 91 km.
        Szállás: a várban.


8. nap: VI. 29., szerda. 715 – 2130
Rezi vár – Rezi – Zalaszántó – Sztupa – Bazaltutca – Nagygörbő – Kisgörbő (450 éves szelídgesztenye) – Szalapa – Batyk – Csehimindszent – Csipkerek – Kám – Rum.
        Táv: 83 km.
        Szállás: a folyóparton.


9. nap: VI. 30., csütörtök. 1330 – 2030
Rum – Csempeszkopács – Meggyeskovácsi – Ikervár (vízerőmű) – Sárvár.
        Táv: 45 km.
        Szállás: a folyóparton.


10. nap: VII. 1., péntek. 730 – 1915
Sárvár – Ostffyasszonyfa – Celldömölk – Pápa.
        Táv: 86 km.
        Szállás: Termál Kemping, 3000 Ft.


11. nap: VII. 2., szombat. 830 – 1430
Pápa – Kajárpéc – Győr.
        Táv: 55 km.
        Innen vonattal haza.


A kiadások

Nap (végállomás) Étel-ital Belépő
(ismertetőfüzet)
Szállás Egyéb
1. (Bajna)

300 (400)
Zsámbék, Lámpamúz.

2. (Babilónia) 1200
2000 (csülök)

3. (Fenyőfő) 2150
500 csoki

4. (Zánka)

400 Zirc, Templom
0 (450) Term.tud. Múz.
200 Könyvtár

5. (Balatonakali) 1550

1750 Strand Kemping (kétnapos)

6. (Balatonakali) 1000 vendéglők 200 (350) Hegyestű

7. (Rezi vár) 400 csoki 200 Salföldi major
300 (650) Szigliget, vár

8. (Rum) 2300 300 Zalaszántó, malom

700 pánsíp
9. (Sárvár)

200 (300) Csempeszkopács, múzeum
300 (150) Ság-hegy, bemutatóhely

10. (Pápa) 750
500 gyümölcs
0 (200) Sárvár, múzeum 3000 Termál Kemping 1100 gumikülső
11. (Győr)

150 Pápa, Ref. Múz.

1000 vonat
Összesen 25050 12450 2550 (2500) 4750 2800

A túra statisztikája

 • Napok száma: 11
 • Megtett távolság: 928 km
 • A málha tömege: 20 kg
 • Összköltség: 25.050 Ft
 • Érintett megyék száma: 7
 • Fényképek száma: 723
 • Veszteséglista:
  1. Egy objektívsapka. Ezt eleve elveszíthetővé gyártották, de majd a pótlását megfúrom és felfűzöm egy fonalra.
  2. Egy csavar a bal első sárhányótartó pálcához. Sajnos csak hosszú pótcsavar volt nálam. Hiánya nem volt végzetes, a kevés zörgést a sárhányó helyrerugdosásával menet közben is meg lehetett szüntetni.
  3. Az esernyő. Ezt Salföld után úgy elcsomagoltam, hogy csak otthon, szétpakoláskor került elő, így nyugodtan tekinthetem rám és a túrára nézve elveszettnek.
  4. A szandál. Fokozatosan szakadt le a lábamról, és ugyan meg tudtam varrni, mégis harapóssá vált a talpragasztásnál.
  5. A nyereg. Elérte élete véghatárát és lehámlott a bőre. Mindegy, teszek rá valamit.

  Tanulságok

 • Jól bevált az esernyő, esőben csak így érdemes fényképezni. Alkalomadtán ebédelni is lehet alatta.
 • A szemtörölgető rongy nélkülözhetetlen kellék. Szükség esetén az objektívet is azzal tisztogattam.
 • Több póló kell (nemcsak fehér) és kevesebb rövidnadrág.
 • Nem szabad este tíz után lefeküdni, mert ezzel a másnapi erőmet csapoltam meg, és délelőtt hamar elálmosodtam.
 • Ahol van út, azt kell használni, ahelyett, hogy a gazosban csörtetnék a szállás felé.
 • Új veszélyforrásként jelentkeztek a vadászok. A lelövetés elleni óvintézkedésül meg lehet szegni azt a főszabályt, hogy "a szállás közelében nem lámpázunk."
 • Ügyelni kell a gumikülső állapotára, még ha új is.
 • Az elöl-hátul csomagos kerékpár olyan, mint a páncélozott paripa. Lesiklanak róla a szúrós és csípős gazok, így enyhén dzsindzsás szekérúton is tud haladni (amíg bele nem áll egy tüske).
 • Jól jött a tartaléknap: eredetileg tíznaposnak szántam a túrát.
 • A rugalmas útiterv felér bármilyen előrelátó szervezéssel és foglalással, ráadásul olcsóbb és izgalmasabb.
 • A túra közben vásárolt sok drága füzetet feltétlenül vízhatlan helyre kell rakni. Amit most vettem, annak a fele gusztustalanná ázott, s csak újabb bevizezéssel lehet szétválasztani a lapokat.
 • A diktafonból ki kell szedni az elemeket, mert könnyen bekapcsolja magát és lemeríti őket.
 • A vérellátóba nem kell elmenni nyáron, mert a frissen kullancs-csípett véradókat újabban élből elutasítják. Korábban a másik végletbe estek: egyáltalán nem is szűrték kullancskórok szerint a mintákat, mondván: szegény véradó előbb kifekszik tőlük, mint hogy be tudna jönni a Karolina útra. (Ezt egy ottani orvos felelte kérdésemre, persze más szavakkal.)