előző nap        a főlapra        következő nap

36. nap: VIII. 5. 745 - 2045
Domaszowice - Wołczyn - Kluczbork - Olesno - Przystajń - Kalej.
104 km

Vízforrásom egy ravatalozó

Ezúttal későn, háromnegyed nyolckor keltem, mert a fedezékem igen jó volt. Aztán a helyszínen maradva még főztem is, így tényleges indulás majdnem kilencig csúszott.

"Isten segítsen!"

Németalföldi típusú faház

Partnyírókocsi

Wołczynban megnéztem a templomot, és elhalasztottam az alkatrészvásárlást. A 42-es út errefelé tűrhető volt. Végül Kluczborkban vettem pumpatömlőt és -adaptert, de sajnos egyik sem illeszkedett a parasztbicikli Dunlop-szelepéhez. Azzal vigasztaltam magam, hogy végső esetben a Dunlop-szelepes hátsót autószelepesre cserélem. Erre tényleg csak a végszükség vitt volna rá, mert amannak valami makacsabb baja volt, amit nem tudtam kideríteni, és nem is volt megragasztva. Egyébként a régi adapterrel, a gumigyűrűt nem használva is lehetett valahogyan fújni a meglévő hátsót. Gumigyűrű nem volt a boltban; az adaptert is azért vettem meg, mert volt benne gumigyűrű - reméltem, hogy legalább kioperálhatom belőle. Ugyanitt megvásároltam a szokásos élelmet, csak főznivalót nem vettem. Végül nápolyival és tésztával húztam ki estig.

Kluczbork

Méhészeti kiállítás

Az olesnói fatemplom (1518)

Tudtam, hogy nem érek be emberi időben Częstochowába, ezért ismét egy közeli erdőt szemeltem ki célul, és csak az út közben elém kerülő látnivalókat néztem meg. Ez az olesnói két fatemplom volt, melyek közül a második kedvéért elég sokat földutaztam fölöslegesen, mert a bicikliút ugyan arra vitt, de aszfalton, kerülővel előbb odaértem volna. Az idő hasonló volt a tegnapihoz: ólomszürke ég, rétegfelhők időnkénti szemergéssel, néha egy kis napsütés - és szerencsére hűvös idő. Már csak két rendes pólóm volt, és tudtam, hogy holnap elhasználom az egyiket. (Az, amelyet két napja vettem elő az "enyhén használt" állapotból, újra büdös-nyirkos lett.) Igazából ma reggel lett volna jó kempingben ébrednem Bąkówban vagy Stare Olesnóban, de egyiket sem tudtam elérni. Már itt láttam, hogy hazáig csak a Tátra alatt fogok fizetős helyen aludni: valószínűleg a Tengerszemnél, vagy alatta a turistaházban. Ilyen kilátásokkal mosás helyett csak öblítést tudtam elképzelni a Tátráig - a gatyáknak ennyi elég is.

Przystajń

Ezúttal megengedhettem magamnak, hogy közvetlenül a nagyváros előtt, az utolsó erdőben háljak. Ez egy derék, páfrányos magas fenyves volt, lövésekkel és őzugatással. Frissen hullott eső maradék cseppjei potyogtak a fákról a sátramra.

Szállás a fenyvesben

A hazaküldött esti sms-ben felkínáltam édesanyámnak azt a lehetőséget, hogy sürgős kerti munka végett Krakkóból hazavonatozhatok, de ha nem kellek otthon, akkor augusztus 12-ére tudnék hazaérni.