előző nap        a főlapra        következő nap

30. nap: VII. 30. 700 - 2045
Brwilno - Płock - Nowy Duninów - Włocławek - Wieniec - Osięciny.
89,2 km

Természetfilm reggelre

Reggel hétkor frissen ébredtem, és azonnal visszatekertem Płockba. Ott megreggeliztem a holtág mögött, a várhoz közelebb visszavezető kerékpárút mellett, majd bementem az egyházmegyei múzeumba.

Csigaházak alkotta föveny

Magánkikötő Brwilnóban

Utcai járműszerviz

Üdülőtó Płock vára alatt

A híd alulról (bekamerázva)

A Mennybevétel-székesegyház

Egy értelmi fogyatékos gyerekekből álló csoporttal haladtam együtt. Szerencsém volt, mert nagyjából értettem, amit az idegenvezető nekik magyarázott. Sok gyermekcsoport érkezett ide. A múzeumépületben számos ereklyetartó, miseruha, kereszt, szentkép és festmény után történeti jellegű tárlók következtek. Énekeskönyv a XVI. századból, a városalapító oklevél másolata a 1237-ből, XII. századi latin biblia, és így tovább. Ugyanezzel a jeggyel a vezetett túrát folytathattuk a Mária Mennybevétele-székesegyházban is. Itt a legfontosabb látnivaló a Płocki ajtó volt - egy bronzból készült, kazettás szerkezetű kapudísz-együttes, amelyet Magdeburgban öntöttek 1150-ben, aztán 250 évig e székesegyház kapuját ékesítette. Ennek végeztével tisztázatlan körülmények között Novgorodba került, és amit én lefényképeztem, az ennek 1982-ben öntött másolata. Lengyelül eléggé részletes leírását találtam a Wikipédián.

Kilátás a várteraszról

Egyházművészeti kiállítás

Az 1791-es alkotmány egy lapja

A Płocki Biblia (XII. szd. eleje)

Népies barokk

Odakint megebédeltem, mert délre járt, mire végeztem. Płock főterén, a kilátó mellett röviden beszélgettem egy lengyel biciklistával. Ezután még egyszer bevásároltam: zsömle, paradicsom, húsféle került az eddigiek mellé. Ekképp felszerelkezve indultam tovább Włocławek felé - hogy utat ne ismételjek, immár a Visztula déli partján. Mivel eléggé elálmosodtam, háromnegyed órát szunyókáltam az útfélen. A 62-es út Nowy Duninówig rettenetesen keskeny, vályús és kamionos volt, aztán egy kicsit jobb lett. Megfürödtem.

Itt ismét belecsábultam a folyóba

Włocławekben a legnagyobb látnivalóm a duzzasztómű gátja volt. Ez a lengyelség egyik szent helye, ahol a kommunisták által meggyilkolt pap, Jerzy Popiełuszko holttestét 1984. októberében partra sodorta a víz. Ő azzal váltotta ki a rendszer haragját, hogy beszédeiben túlment a vallási mondanivalón, és "államellenes kijelentéseket tett." Ezért már 1982-től megfigyelés alatt tartották, és egyszer beidézték kihallgatásra is. A gyilkosságot három belügyminisztériumi alkalmazott követte el, de máig nem tudni, hogy magát a döntést kik hozták meg. Popieuszkót Toruń közelében elrabolták, eszméletlenre verték, és fojtóhurokkal megkötözve egy autó csomagtartójában a Visztula itteni tározójának gátjához szállították. Valószínűleg még élt, mikor egy zsák kővel lenehezékelve tíz méter magasból a vízbe dobták. A bíróság a gyilkosokat 14-25 év közötti börtönre ítélte, amit a későbbi amnesztiák jelentősen enyhítettek. Az itt látható emlékkeresztet már ugyanezen évben fel akarták állítani, de a vajdasági döntés 1989-ig késett. Popiełuszko halálának időbeli lefolyása és részletei nem mondhatók tisztázottnak, körülötte máig számos kétség és találgatás merül fel.

Włocławek, vízerőmű

A tározóról a helyszíni tábla elárulta, hogy térfogata kb. 1,1 milló köbméter. Maga a gát 1962 és 1970 között épült, a duzzasztási szintkülönbség 12,8 méter. Hajózózsilipjén 1600 tonnás járművek is áthaladhatnak. Az erőmű hat turbinája összesen 162 megawatt elektromos teljesítményt ad le. A gát tíz darab, egyenként húsz méteres nyílásra tagolódik, melyekben többségükban 93 tonnás acélkapuk mozoghatnak. Ha árvíz-többletet kell átbocsátani, felvonják őket, ha pedig jeget, akkor leeresztik. A duzzasztót harminc medencéből álló hallépcső egészíti ki.

Hatalmas emlékkereszt a víztározó alatt

Jerzy Popiełuszko halálának helye

A gáton meguzsonnáztam, kevés vízzel, mert már fogytán volt. Ezután a Mária mennybevételéről elnevezett székesegyházat ejtettem útba, de már csak futólag, kívülről. Az idő fél hét felé járt.

A Szent János-templom

A Mária Mennybevétele-székesegyház

Wieniec-Zdrój egy fürdőhely, de nem volt benne nyomóskút. Már az útépítő munkások által otthagyott, több hetes, félig kiivott ásványvizekre is ráfanyalodtam. Aztán Wieniec temetőjében találtam egy kutat. Beszélgettem az asszonyokkal, annak apropóján, hogy ennek vize iható-e. Igen, mondták. Egyébként hogy tetszik Lengyelország? A fürdőhelyen szálltam-e meg? (Elárultam nekik a valót.)

Wieniec, az életmentő víz lelőhelye

Néhány bicajos jött még szembe az álmos kis úton. Lekarzewicében mirabellafákat találtam. Aztán valamivel Osięciny előtt táboroztam le egy vegyes tölgyerdőben.