előző nap        a főlapra        következő nap

3. nap: 2008. IX. 22., hétfő. 730 – 2310
Pozsony – Dévény (Devín) – Stomfa (Stupava) – Borostyánkő vára (Pajštúň) – Pernek – Nádasfő (Rohožník) – Detrekőváralja (Plavecké Podhradie).
Táv: 103,2 km.

Ez a nap arra a szomorú felismerésre virradt, hogy a fényképezőm akkumulátorai öregek, és nem tartják sokáig a szuflát. Az elsőnek bevetett példány reggelre lemerült, a másik pedig már a berakásakor is csak a töltöttségének felénél járt. Emiatt kultúrszállások rémlettek föl a láthatáromon, konnektorral.

Mindenesetre jó korán begurultam Pozsonyba. A küllőfeszesség már rendben volt, jót tett neki a tegnapi szorítás - de jelentkezett egy újabb műszaki gond. Az első gumi egy helyen furcsán kilapult, és ettől ugrálva járt a kerék. (Ez a külső készülő hasadását szokta jelezni.) Átmentem egy ipari hídon, aztán szövevényes utakon elértem a belvárost. Élelmiszerüzlet nem került elém, csak mikor gyorsan tekertem, és nem volt kedvem megállni. Bódorogtam a sétálóutcákban, és körülbelül fél 11-re elértem a Szent Márton-templomot, sok magyar király koronázásának helyét.

Egy magyar házaspár Pázmány sírfeliratát olvasta éppen, ebben segítettem nekik. A kincstárban tilos volt fényképezni, de anélkül is nagyon szép volt. Aztán kimentem, még egy kicsit szédelegtem a szabad levegőn, majd Dévény felé távoztam a kerékpárúton. Aztán ez véget ért, és közúton mentem tovább.

Éhségemet hullott dióval csillapítottam. Akadt jól és rosszul hámozható dió. Egy ugyanígy tallózó asszony nevetve kiáltott rám, hogy milyen jól megélünk a hullott gyümölcsökből. Dévény vára sajnos zárva van hétfőn, ezért továbbtekertem Dévényújfalu felé - közigazgatásilag ez is Pozsony része. Itt egy Lidlben vásároltam húspástétomot, kiflit, zsömlét, tejet, édességet.

A városhatáron megebédeltem, aztán bebicikliztem Stomfára. Itt az első világháború áldozatainak legalább a negyede még magyar volt. Itt letértem a 2-es főútról, mert arrafelé magasodik Borostyánkő vára. Öt óra lehetett. A vár alatt egy mókás tábla hívogatta a turistákat, és arra is megkérte őket, hogy a szemetet gyűjtsék a hátizsákjukba. Felmásztam és elgyönyörködtem a terjedelmes és tetszetős vármaradványban, melyet az újabb időkben rengeteg tégla beépítésével erősítettek meg.

A várat a XIII. század végén egy német lovag építtette, aki a Kőszegi család ellen segítette IV. László királyunkat. A vár német neve Peilenstein volt, ami idővel Pajštúnná kopott a szlovák ajkakon. (Magyarra inkább lefordították.) Károly Róbert cserével megszerezte a lovag utódaitól, de az örök pénzzavarban lévő Zsigmond kezéből ismét nemesek (a Szentgyörgyi és Bazini grófok) kezébe került.

E család kihalása után az egész birtok újra a koronára szállt, majd családi örökségként a Pálffyak kapták meg. Ők gondos és bőkezű birtokosként megerősítették, és olasz építészek munkájával díszesebbé varázsolták. A XVIII. század közepén villámcsapás nyomán leégett, és csak részben épült újjá, másrészt a XIX. század elejéig lakták is. 189-ben a betörő napóleoni sereg felrobbantotta, noha hadászati jelentősége akkor már rég nem volt. Azóta romladozik magában, de falainak egy része még tíz méter magasan áll.

Néhány futó és gyalogos szintén arra járt, de autóval nem lehet feljönni. A vár ideális táborhely lett volna, ha nem akartam volna továbbmenni. Este hat lehetett. Egy óra járásra egy másik várféle adódott, de térkép nélkül nem akaródzott átvágnom a katonai területtel súlyosbított erdőn a Bazin-Pernek országútig.

Ezért visszagurultam Stomfára, onnan pedig egy alsóbbrendű útra tértem Pernek, Széleskút és Detrekőváralja felé. Egy helyen villanybiciklistának véltek a fejlámpám miatt. Éretlen körtét ettem a fákról, s ettől erősen dolgozni kezdett az emésztésem. Váralján már a hálószobát keresgéltem, és csakugyan, mindössze egyetlen ember látott meg a kertjéből. Egy mezőszéli úton, nekivetkőzve értem el a kék és zöld tanösvény jelzésű gyalogutat. Ennek egyik állomása volt a Pogányvár - egy kelta földvár. No, itt alszom! úgyis mindenki a szomszéd várban fog keresni. Az ösvényke egyre meredekebb és omlósabb lett: többször is nagyot harcoltam, a biciklire borultam, össze-vissza koszoltam és véreztem magam. Érkezés után a körtétől sürgetve gyorsan félrevonultam, majd sátrat vertem és lezuhanyoztam. A vacsora érthető okokból elmaradt, helyette szarvasbőgést hallgattam. A szomszéd falu, Detrekőszentmiklós fényei idelátszottak.