előző nap        a főlapra        következő nap

3. nap: VII. 3. (péntek) 845 - 2200
Tiszasüly - (Kőtelek) - Tiszaroff - Kisköre - Poroszló - Tiszafüred - Hortobágy - Debrecen.
154,3 km

Viszonylag korán kidobott bennünket az ágy. A tegnap veszettül hangversenyező békák most egy mukkot nem szóltak: valószínűleg jól megáztak az éjjel, és most szárítkoztak valami levél alatt. Én körbejártam zsebkendőnyi birodalmunkat, és letöröltem a tartaléksátorról a rajta maradt cseppeket. Aurél beszámolója szerint valami kis vizecske behatolt a ponyván át, de nem volt vészes mennyiségű. Amíg a ponyvák száradtak, hamar összerittyentettem némi kolbászos-gombás-tarjás rántottát kettőnknek.

A tegnapi eltévedést most sikerült egy frissel tetéznem: elvétettem Tiszasülyön a komp felé menő utcát, és elcsaltam Aurélt Kőtelekre. Közben euroszkeptikus gazdaságpolitizálással múlattuk az időt. Aztán kis kérdezősködéssel rátaláltunk az üdvös útra, és jelképes összegért át is kelhettünk a Tiszán. A kompátkelő túloldalán egy fatábla hirdette, hogy a környékre a közelmúltban telepítették vissza a XIX. század közepére kiveszett hódot. Tiszaroffon bevásároltunk, majd leültünk egy emlékmű előtti padra, és jól bekenyereztünk.

Tiszaroff, tízórai

Pusztataskonynál elváltak az útjaink: Aurél valahová a Dél-Alföldre tartott, én pedig a Tisza-tó nyugati partján akartam információs táblákat keresni, hogy azok alapján kérdéseket állítsak össze az őszi osztálykiránduláshoz. Az elágazásban még utoljára kezet szorítottunk, megemeltük egymás kerékpárját, aztán ki-ki a maga útjára tért. Én a Kisköre alatti hídon visszatértem a jobb partra, átvágtam a duzzasztó utáni parkon és fizetős strandon, és a gáton folytattam utamat.

Ott pedig elég jelentős volt az autóforgalom: nem mindenhonnan vannak letiltva a gépjárművek, és e szakaszokról beszivárognak a tilalmas zónákba is. Mozgásukat a gátkoronán korlátrendszer és mérföldkövekből rakott védmű van hivatva korlátozni. Sarud mellett a kemping átnyúlik a gáton: nappal az őr átereszti a kerékpárosokat, de éjjel ki kell kerülni a tábort egy murvaúton.

A Laskó régi hídja

Poroszló, a vízisétány bejárata

A hirtelen jött melegtől elálmosodva hevertem egy félórát valami horgászhelyen, miután megáztattam testemet a tóban. A poroszlói pallós tanösvényt, az ún. Vízisétányt most nem is jártam be, különösen mikor a szabadstrandon ejtőzve megnéztem a térképet, és megdöbbenve észleltem, hogy Debrecen nyolcvanöt kilométernyire költözött innen! Nekivetkőztem, aztán mindent beleadva falni kezdtem a távolságot a 33-as főúton. Itt csak néha álltam meg fotózni, almát enni, technikai szünetet tartani.

Nádfonat-oldalú félkunyhó a Hortobágyon

A kilenclyukú híd, felújítás alatt

Az ideiglenes póthíd még csak épül

Teljesen elcsigázva, este kilencre értem el Debrecen központját. Most kivételesen előre tudtam, hová megyek aludni: a Kerekestelepi Fürdőbe, amelyhez pár éve felújított kemping is tartozik. A szállás mellé ilyenformán korlátlan fürdés is járt a hidrokarbonátos, barnás gyógyvízben. Fölvertem sátramat a díszjuharfák alá, és kába álomba zuhantam.

Nagyítható térkép a Google honlapján (új ablakban)