Bajtemetés
teleholdas kerékpártúra, 2020. július 5.

Az iskola március közepétől digitális munkarendben működött, ami azt jelentette, hogy otthonról, az interneten teljesítettük a tanítást, a tanulást és az értékelést is. Ezalatt jobbára ház körüli munkákat végeztem, ami fárasztó volt ugyan, de nem adta vissza edzettségemet. Úgy gondoltam hát, ideje ismét kerékpárra kapnom. Valamikor a mostani időpont előtt egy biciklis-gombázós túrát tettem a Pécelhez közeli magaslatokra (kitartóan toltam a szúnyogok között a sáros erdőperemi ösvényen, a tető karéja mentén). Így fedeztem fel a Bajtemetés nevű hegyet, amely 310 méterével jelentősnek számít a Gödöllői-dombságban. Itt fényképeket nem készítettem. A hagyomány szerint a névadó, Bay egy kondás volt, akit itt közelebbről nem ismert időben agyonütöttek és el is földeltek.

A hely fő vonzereje kerékpáros szempontból az, hogy nyugat, majd észak felől elfogadható minőségű murvás ill. aszfaltos út vezet fel rá. Ideális helyszín egy rendszeres teleholdas túrához - gondoltam, és rögtön meg is alapítottam a Teleholdas Bajtemetés nevű megmozdulást. A hegy tetején egy szovjet híradós egység bázisának maradványai láthatók: két nagy, föld alatti hangár és egy bunker. Ezeken kívül van ott egy geodéziai torony is, de ennek kiszedték a létráit, így most csak dísznek áll ott. A hangárokban (némelyek sejtésével ellentétben) nem rakétákat tartottak, hanem valamiféle vasszerkezetű tornyokat, fektetett állapotban. Felszíni épületek ma már nincsenek a bázis helyén, de a ládakeresők fényképeiből ítélve 2009-ben még voltak. Ma néhány mirabellafa és több elvadult cseresznyefa utal emberi tartózkodásra.

A következő hónapokban úgy tervezem, hogy teleholdas estéken rendszeresen föltekerek a hegyre (a szintemelkedés kb. 100 méter, a távolság a sorompótól a csúcsig kb. 1500 méter). Remélem, időnként néhány ismerősöm is velem tart majd.