Kisirtáspuszta

Ez a lap a Börzsöny nyugati részén, a Hosszú-völgy szétágazásánál található kulcsosházak közül a legfelső ház régi közönségének, azon belül is a MEV-es baráti társaságnak régebbi fényképeit, élménybeszámolóit gyűjti össze. Ez a ház már nem létezik, mert az erdészet 2014-ben lebontotta, és helyére egy tájba illeszkedő, de sokkal lakályosabb új házat épített. A régi házból tudtommal csak fényképek maradtak, ezért e honlaprészleg egyben annak emlékét is őrzi.

Az egyértelműsítés végett előrebocsátom, hogy ez a ház nem a Toboz (más néven a Csongrádi) kulcsosház, sem a BKV-féle, hanem az, amelyet régebben a HIKI-ről, majd a MEV-ről neveztek el. A kilencvenes évek közepén a Bajza (egy újpesti általános iskola) bérelte az Ipolyerdőtől. 2013-ig Grósz György volt a gondnoka (a BKV-éval együtt), akinek telefonszáma (06)27-377-438 volt. 2006-ban egy nap ezer forintba került itt. Villany volt, a tisztálkodásra és ivásra a közeli forrás szolgáltatott vizet. Nagybörzsönytől 6, Nagyirtáspusztától 2 kilométerre található a Hosszú-völgy elágazásánál.

A lapot, még mikor a Freeweben lakott, a ház egykori használói szerkeszthették volna - ha nem riadtak volna vissza az ftp-feltöltéssel járó bonyodalmaktól, amiket üggyel-bajjal összetákolt gyorstalpalóimmal próbáltam elhárítani. 2014-ig csak én szerkesztettem, aztán Gyenesék is hozzzájárultak a maguk képeivel. Remélem, idővel másoktól is kapok anyagot, vagy linket saját képtáraikra!

Mindenekelőtt - pusztán dokumentumértékkel, nem pedig használatra buzdítás végett - kiteszem ide az egykori ftp-segédletet. Az alábbiakban közlöm a Kisirtáspuszta köré csoportosítható szöveges és képes beszámolókat, a különféle forrásból származókat vegyesen, de a forrás megjelölésével.

1984-1994 (Összefoglaló, részben többletanyag a túraoldalakhoz képest)
Nosztalgiakirándulások:
2006
2008
2012

2013

2014