A corabájkokról
Egy 2003-es kerékpáros topikos hozzászólásom szövege.

Nem kellene valami összefoglalót készíteni a Cora-bike-okról (és az egész jelenségről) a topikhonlapra? Tudom, ezzel csak másokat ugráltatok, mert én csak annyit tudnék hozzátenni, amit pár iskolai túrán az effajta gépek szerelésekor tapasztaltam - de szó ami szó, engem is nagyon bosszant őkelmeik szemérmetlensége.

Tegnap a kezembe akadt egy Auchan-katalógus, és valóban, rajta volt az itt is emlegetett buzdítás: "Válassza a minőséget." (19000 Ft-ért.) De talán jó volna tételesen kivesézni, melyik alkatrész hogyan mehet tönkre ezeken a jószágokon, illetve hogy mit kell feltétlenül kicserélni vásárlás után.

A hétvégi esztergomi túrán (ahol az én Cygnusom volt a második legmárkásabb gép a 26 közül) érdekes élmény ért nyeregbeállítás közben, Újpest-Városkapunál. A nyeregcső ugyan ezúttal méretes volt (nem úgy, mint egy héttel korábban, ahol ez 1500 Ft-unkba került), de a félgömbfejű szorítócsavar rögtön megszakadt, mikor emberesen rá akartam húzni. Szerencsére a Pedalománban hosszú keresgélés után akadt egy masszívabb pótdarab, így a kislány el tudott indulni.

Hetven kilométer megtétele után pedig egy olyan vadállati nyolcvannyolcast egyengettem ki egy kétkerekű tömegcikk hátsó fertályán, amely miatt a fickónak a félúton ki kellett akasztania a fékét. És összesen csak egyetlenegy küllő volt eltörve! Szűkös eszköztáram miatt a tojást már nem is tudtam kiszedni, olyan sok rövid (de mély) horpadás volt a felnin. Az illető egyébként nem nyúzta nagyon a gépet, inkább csak elhanyagolta.

Máskor (kb. egy éve, túlélőn) a halálfélelem környékezett, mert rám volt bízva a zömmel alacsony kategóriájú gépek indulás előtti átvizsgálása. A pedálok félcentis lötyögése, a műanyag fékkarok hajladozása, a kormányok recsegése rémülettel töltött el: hiába a bukósisak, ha a gyerek fél éve most ül a bicajon először, aztán a Bükk déli letörésén kiszalad alóla a pedál, vagy ledöccen a keze a kormányról, mert nem tud izomból fékezni húsz percen keresztül!

No, tehát valamit tenni kell! Én vállalom, hogy néhány ilyen katalógus-gyöngyszemet beszkennelek, egyebekhez mások bizonyára jobban értenek.