Bajtemetés
kisgyermekes kerékpártúra, 2022. április 10.

Fiacskámmal, Bandival kettesben vállalkoztunk a Bajtemetés nevű péceli hegy meghódítására e szikrázóan derült, de még mindig hűvös napon. A gyermekülés második próbája zajlott le ma, és nagyon jó eredménnyel. Bandi jól viselte az aszfalton kapott szembeszelet, a kövesúton való zötyögést, és csak a biztonsági öv miatt feszelgett időről időre. Olyankor egy darabig közösen toltuk a gépet.

A sorompóknál rendre megálltunk, és egy-egy fényképet készítettem. Először az isaszegi országútról való letéréskor...

...majd a Németh-tanya fölött, a hegyre fölvezető aszfaltút alján. Nemsokára találkoztunk két kutyás emberrel, lovasokkal. Vidáman feleltem: "Tudom, hogy hosszú az emelkedő, jártam már itt." Ők is mosolyogtak, látván a gyermek üde ábrázatát. - Ekkor rémlett fel bennem, hogy legutóbbi kerékpáros ittjártamkor Bandi még nem volt egy hónapos.

Úgy láttam, a hegytető egy részét az önkormányzat megtisztította a tüskés bozóttól. Azt is örömmel nyugtáztam, hogy vagy három kocsival jöttek ide föl házaspárok vagy barátok (a csöndesebbik fajtából), és nagyjából az általunk végigjárt útvonalon élvezték a gyönyörű időt és a pompás kilátást.

A hegytetőre felkaptatva először a bunkert látogattuk meg. Biciklilámpával, a kockatáskát ülésnek használva végigjártuk a fő folyosót...

...majd innen kiérve fölmásztunk a bunkerdomb gerincére, körültekintettünk, és bekukkantottunk egy aknába is.

Ezután átsétáltunk az egyik silón, és felváltva kurjongattunk, pijjogtunk.

Betekintettünk a létráitól megfosztott geodéziai toronyba, amelyben szemlátomást évek óta gyűlik az alumínium italosdoboz és az üvegcserép.

A közelben egy fa törzsén egy QR-kódos túraállomás található. Ezt illő módon elhomályosítottam, de máskülönben megérdemli a közlést Utassy József haikuja miatt, amely a mi szívünkből is szólt:

Fényes fák alatt
rigófütty bandukoltat.
Csurdig a szívem!

A Nap nyugovóra hajlott, így mire a trianoni emlékműhöz értünk, igen hűvös lett. Egy gyors fénykép után a szokásos úton hazatértünk.