Tisza-tó-kerülés
kerékpáros teljesítménytúra, családi táv (35 km)
2021. szeptember 25.

Egy péntek délután kocsiba pattantunk, és Bandival, két kerékpárral és a gyermekszállító utánfutóval elhajtottunk Tiszafüredre, a Patkó Motelbe. A szálláshely a recepció zárása után is fogadott minket. Az általunk választott kétágyas szoba egy jókora, átlagos felszereltségű házban várt bennünket, melyben mi voltunk az egyedüli vendégek. A szobát nem lehetett fűteni, de ezt még nem éreztük, mert az előző napok csípőssége már engedni kezdett. Bandi az ismeretlen hely örömére végigforgolódta az éjszakát, én pedig rendületlenül nyúlkáltam utána és borítgattam rá a takarót.

Szikrázó napsütésre ébredtünk. Kérésünkre reggel nyolcra kiérkezett az üzemeltető édesapja, és beírt minket a rendszerbe. SZÉP-kártyával fizettünk. Ide nyáron érdemes eljönnünk, mert a motelhez csárda, istálló és lovaspálya is tartozik.

Bevásárlás után a szabadstrandra mentünk. A rajt és a cél a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban volt felállítva, amely nevéhez híven egy folyóhurok közrefogta szigeten működött. A parkolás nem volt ingyenes: sms-ben kellett fizetni. (A napi maximális díj 1300 forintra rúgott.) Felvettük a rajtszámokat, és a családi táv első rajtjáról lemaradt tömeggel valamivel tíz óra után elindultunk.

Friss tempóban elhagytuk a rövid közúti szakaszt, és áttekertünk a poroszlói hídon. Innen végig a gáti kerékpárúton haladtunk, és negyed tizenkettőre megérkeztünk Sarudra. Itt frissítőpont várt bennünket, de a hazai is előkerült. Bandi kiszállhatott a szekérből, és a melegre fordult idő megengedte, hogy a pulóvert lehúzzuk róla.

Fél egy tájban értünk vissza a tiszafüredi rajt-célba. Ott kézfogással és hangosbeszélőn is gratuláltak nekünk, és átadták a teljesítésért járó érmet. Bandinak ez volt az első teljesítménytúrája - tizennégy hónapos korában. A rajtsátorban bekanalaztuk az erős, tartalmas babgulyást, majd lefényképeztettük magunkat a "Letekertem!" feliratú plakát előtt.

Az alvásban szegény éjszaka miatt nagyon tudtam helyeselni Juli ötletét, hogy várjuk meg a tombola eredményhirdetését. A túra támogatói különböző kerékpáros felszereléseket ajánlottak fel e célra; Juli egy USB-ről tölthető lámpának örült volna, nekem pedig egy colstoklakat volt a szívem vágya. Fődíjként egy számunkra túl sportos kerékpárt hirdettek meg. Sajnos nem nyertünk semmit, de a túra így is jól sikerült. Bandi is élvezte, és jó reményünk van, hogy az ilyen eseményekbe belenőve hamar megkedveli a túrázást, a biciklizést. Kellemesen elfáradva, estére értünk haza Pécelre.