Börzsöny
osztálykirándulás a 9.D-vel
2019. szeptember 12-13.

Ebben a tanévben újra osztályfőnök lettem. A 9.D (közgazdasági irányultságú gimnáziumi) osztályt vittem az egyszer már kipróbált Nagybörzsönyi Ifjúsági Táborba, Jankó Anett kollégám kísérőtanári segítségével. Ezúttal nem kockáztattuk meg a menetrend szerinti Volán-buszjáratot Szob és Nagybörzsöny között, főleg mivel ez a társaság sem a telefonos, sem az elektronikus levélbeli megszólításra nem reagált. Ehelyett az esküvői buszosunkhoz fordultam, és ők annak rendje-módja szerint el is szállítottak bennünket háztól házig.

Az első napon ebéd előtt meglátogattuk a Szent István- és a bányásztemplomot, valamint a tájházat. Ebéd után a vízimalmot néztük meg - sajnos víz már évek óta nincs elég a patakban, hogy a kereket megforgassa. Ezután szabadprogram következett, a gyerekek vásárolhattak maguknak ennivalót is a faluban.

Este tüzet raktunk, szalonnát sütöttünk. Éjszaka, órákkal a takarodó után igyekeztünk minimálisra korlátozni a szobák közti átmászkálást.

Másnap reggel tízkor felszálltunk az erdei vasútra, és Kisirtáspusztáig rövidítettük vele túránkat.

Inen a Kollár-völgy, a Vasedény kulcsosház (helyén keletkezett tisztás), valamint a Bőrös kulcsosház (felismerhetetlenül benőtt helye) érintésével felkaptattunk a Nagy-Hideg-hegyre.

Onnan pedig saját nyomainkon gyalogoltunk vissza a Vasedény-kulcsosházig, majd a Kereszt-völgyön át visszatértünk a táborba. A busz már a falu közepén várt minket, és este hétre hazaszállított Monorra.