I Bike Budapest (Critical Mass)
kerékpáros felvonulás,
2019. április 28.

Egy hűvös vasárnap délután Julival kettesben tekertük végig a Kerékpárosklub szervezte tavaszi budapesti felvonulást. Én a ref. istentisztelet helyszínéhez közel, Kőbánya városközpontjából indultam, és az ott várakozókkal együtt a csömöriek és a XVI. kerületiek rendőrileg biztosított menetéhez csatlakoztam. Juli a Margitsziget környékén várt meg, mert az unitárius istentiszteletről oda lehetett könnyen eljutni.

A menet most a margitszigeti Nagyrétről indult, az Árpád hídon átkelt Budára, s itt haladt a Margit hídig. Ezen áttekertünk Pestre, és a rakparton egészen a Petőfi hídig hatoltunk. Újabb átkeléssel a Műegyetemtől a rakparton, majd az Attila úton gurultunk északnak. Ezután a klasszikus befejezés tért vissza: Alagút, Lánchíd, Andrássy út, Hősök tere, Városliget-Királydomb.

Körülbelül tízezren lehettünk. A hajdani nagy Critical Mass felvonulások után ez volt az ötödik I Bike Budapest menet, és teljesen hasonló célokat tűzött ki, mint a régi demonstrációk: a bel- és a külváros kerékpározhatóbbá tételét, az eddig kerékpáros fejlesztések következetes továbbvitelét, társadalmi szintű erőfeszítéseket a bringás ügy mellett. A résztvevők túlnyomó többsége 20 és 40 év közötti volt: örömmel láttam, hogy mozgalmunk számos lelkes új támogatóval gyarapodott. Hajrá, Kerékpárosklub, csak így tovább!