Nagy-Szénás
unitárius gyalogtúra
2019. április 27.

A hirtelen hidegre fordult idő a reménybeli résztvevők nagy részét otthon tartotta, ezért most csak négyen voltunk. Nagykovácsiból felkapaszkodtunk a gyepes, és még üde képét mutató Nagy-Szénásra, aztán innen a piros jelzésen leereszkedtünk a Borbás-gerincre, amely szigorúan végett természeti terület.

Szerencsénkre éppen egy szakvezetéses túra résztvevőibe botlottunk, és őhozzájuk csatlakozva szabályszerűen megtekinthettük a pilisi / szentiváni len és a henye boroszlán élőhelyeit. (Más jégkori maradványfajok is élnek itt, de ezeket nem tudtam észben tartani.) Figyelem! A területen természetőrök is járőröznek, akik minden arra járót figyelmeztetnek, hogy libasorban haladjanak, a szabálytalanul közlekedőket pedig kihajítják.

A gerincről visszatértünk a mélyútra, s ezen jó darabot ereszkedtünk. Egy billenőkapun át jutottunk ki Pilisszentiván peremére, ahol még kitérőt tettünk az egykori szénbánya területén haladő Csilleúton a mészégető kemencékhez.

Pilisszentiván bányászatáról és településtörténetéről mindenkinek ajánlhatom a Helytörténeti Egyesület gazdag honlapját.