Magas-Tátra
gyalogtúra, 2018. május 12-13.

Barátaimmal, Áronnal, Szilárddal és Tamással péntek este elautóztunk a Magas-Tátra derekán fekvő Csorbatóhoz, és bejelentkeztünk az SHB nevű turistaszállóra.

Első túranapunk célpontja a Zöld-tó volt. Kocsival elmentünk a Matlárházától keletre lévő parkolóig, onnan a sárga jelzésen felkaptattunk az erdőhatár fölött, a törpefenyő-övben található tóhoz.

Kilenc éve sötét este érkeztünk e menedékházba, és már nem láttunk semmit. Most sétáltunk, bámészkodtunk kedvünkre, aztán leültünk a padokra, illetve a beltéri büfébe. Ettünk hazait, gőzgombócot, ittunk pár sört, aztán más úton, a Nagy-Fehér-tó irányába. Útba esett a szép Háromágú-tó is, ami egy gyepes-sásos lapályon fekszik, eltérően a többi, rendszerint köves partú tengerszemtől.

Itt azonban eltévedtünk, és a kék helyett a zöld jelzésen folytattuk utunkat. Mikor észbe kaptunk, már jobbnak tűnt toronyiránt átvágni a párhuzamos kékig, mint visszagyalogolni a csomópontig. Ezt kis híján megbántuk, mert a lejtőt borító fenyvest erős dőlések sújtották, és négykézláb kellett a fekvő törzsek között mászkálnunk.

Másnap kijelentkeztünk a szállásról, és hasonlóan szelíd emelkedőn felballagtunk a Fátyol-vízeséshez.

Öt éve csak alkonyattájban tudtam ideérni, ezért nagyon örültem a szikrázó napsütésnek.

Egy kicsit pihentünk a vízesés fölötti tónál, aztán visszaereszkedtünk a Csorba-tóhoz. Bepattantunk a kocsiba, és az autópályán sebesen elhajtottunk Donovalyba, ahol már várt ránk a tájjellegű fogadó a sült pisztránggal, hurkával és más finomságokkal. Estére értünk haza, kilátásba helyezve további hasonló túrákat a nyár második felére.