6. nap: VII. 21. (v) 915 - 2030
Ördöglakodalma-hágó - Liptóújvár - Perbenye - Csorbató
64,9 km

Videó: Liptóújvár, Három-forrás, Rokitói-tengerszem

A tegnap esti bőszült szélvihar reggelre lecsöndesedett. A hidegfront, ami vele megérkezett, kitisztította az eget, felfrissítette a levegőt. Jól kialudtam magam az éjjel, és még a lábfejem sajgását sem éreztem olyan vészesnek, mint tegnap hazafelé baktatva.

Nyeregbe pattantam, felcsatoltam a sisakkamerát, és ezúttal annyira sikerült a felvételre összpontosítanom, hogy tévedésből dél felé kezdtem legurulni a hágóból. De legalább megvolt a bemelegítés, hiszen vissza kellett másznom a Csertovicára. A fékpofák erősen kerregtek már, cseréjük a nagy gurulás előtt életbevágónak látszott. Fölfelé menet megelőztem egy fiatal párt, intettem a nyeregben maradt néhány későn kelő turistának, aztán továbbgurultam a jó irányba. A tegnapi kis csurgóforrásnál álltam meg féket szerelni és vizet venni. Most láttam csak, hogy a forrás átereszét a Tiso-féle önálló Szlovákia szervei építették (1940), amire egy háromhalmos-kettőskeresztes címer utalt a zárókövön. Érdekes dokumentumokra bukkanhat itt az, aki esetleg csak szomjas...

Szentivánboca

Liptóújvár

Sok biciklista járt erre, némelyikük fel is ajánlotta segítségét a szereléshez. A sisakkamera, amely egy óvatlan gombnyomás hatására fél nap alatt lemerítette vala az aksiját, most másodszor is megtréfált, mert egy újabb óvatlan gombnyomásra film helyett fényképet készített a hosszú ereszkedésről. Azzal vigasztaltam magam, amivel ilyenkor szoktam, hogy "legalább lesz miért visszajönnöm."

Liptóújvárra az ipartelep felől tévedtem be, majd megtaláltam a hidat is a vasút fölött. Egy vasárnap későig nyitva tartó Lidliben bevásároltam, még dinnyét is szereztem.

Utamba esett az egymással összeépült lovagvár és kastély, ahol nagy meglepetésemre szabad volt beltéri fotókat készíteni. Az előbbi még igencsak romos állapotban van, csak a lovagtermet hozták rendbe. Történetéből annyit jegyeztem meg, hogy a Balassák és mások voltak a birtokosai, é az 1600-as évek végén romba dőlt egy kuruc-labanc csata után.

A berendezést a XX. században széthordták, és csak 2002-es rekonstrukció alkalmával pótolták. Erről a lovagteremben képvetítést is tartottak. A kastélyban luxusszálloda üzemel, esküvőkkel és más nagyszabású rendezvényekkel. Emlékezetemben megmaradt a kék szoba és az ónix-szoba neve, de úgy emlékszem, nem néztük meg őket.

Ezután farkaséhesen föltalpaltam a közeli kilátóhelyre a szirtoldalban, amely csodálatos fényképekkel jutalmazott a fáradságért. A legszebb fotókat néha a korláton állva vagy a mélység fölé kilógva lehetett elkészíteni.

Vavrisó, múzeum

Perbenye, liptói skanzen

A Kriván

A Három-forrás

Az alsó rakytovi tengerszem

Csorbató, bezárt turistaszállás

A Pátria fogadó

Nyitva tartó turistaszálló. Ki hitte volna róla?

Hátul van a bejárata.

A szálláson

Töltési kísérletek