I. Csúszás-mászás a Hármashatár-hegy mögött (március 7.)

Telefonkönyvek a magasban. Mi lehet az értelmük?

II. Budai-hg.
kerékpártúra-bejárás, 2006. március 11.

Az alábbi kiírás néhány apró részletben különbözik az eredetileg kiosztott változattól.

Túraterv 2006. március 11-ére.
Esős időben a túra elmarad, illetve elhalasztjuk.

Káposztásmegyer – Északi összekötő híd – Duna-parti kerékpárút – Kacsa u. – Moszkva tér – Városmajori kerékpárút – kerékpáros mellékút – Hűvösvölgy (16 km) – (Ördög-árok – Remete-szurdok – Remeteszőlős 8 km) – Nagy-rét – Szépjuhászné. (4 km) --- A zárójeles szakasz igen szép, de ha nagy a locspocs, kihagyjuk.

Itt a túra két változatra ágazik, kívánság szerint bármelyiket végigjárhatjuk.

A. Szépjuhászné – Budakeszi – Páty – Zsámbék (22 km) – Perbál – Telki – Budakeszi – Szépjuhászné (27 km) és haza. (20 km) --- Ez végig aszfalton halad, közepes emelkedőkkel.

B. Szépjuhászné – János-hegy – Normafa – Konkoly-Thege Miklós út – Farkas-hegy – Piktortégla-üregek – P jelzés – Kő-hegy – Budaörs – Farkasréti út – Törökbálinti út – Németvölgyi út – Vérmezői kerékpárút – Alagúti járda – Dunai kerékpárút (21 km), innen haza. (11 km) --- Ezt csak kemény időben tudjuk bejárni. A Normafáról az Istenhegyi úton nem gurulunk le.

Látnivalók: Zsámbék (templomrom, lámpamúzeum 300 Ft), Remete-szurdok (sziklák, kőfülke), János-hegy (kilátó), piktortégla-üregek, Kő-hegy (sziklák), Farkasréti temető.

Felszerelés: beállított, jó karban lévő kerékpár, sisak (legfeljebb 2-t tudok biztosítani), elöl-hátul villogó, sál-sapka-kesztyű, esőálló kabát, váltáspulcsi, -trikó, nedves időben bakancs, szendvics, csoki, kulacs, pótgumi, ragasztókészlet, pumpa, mobiltelefon, költőpénz.

Találkozó: a CSVMG előtt, 8 óra és fél 9 között. Érkezés: du. 5 óráig.

Távok: A 97 km, B 60 km. Ezek 8 km-rel rövidíthetők.

Németh Ferenc tanár
(06)30-438-2441

[A hazaút biztonságos, a mellékelt térképen (364 kByte) követhető is.]

A tervezett túrából végül is útvonalbejárás lett, mivel a jelentkezők nem tudták időre kifogástalan állapotba hozni járműveiket, illetve az időjárás-jelentésre hivatkozva ("keleten eső, havaseső") otthon maradtak. Pedig elég lett volna fölnézni az égre: az előző napi havazás és az éjszakai eső rétegfelhőzete elvékonyodott, a Nap már reggel átderengett rajta. És csakugyan: a nap folyamán egyre szebb, szikrázóan derült ég alatt gurulhattam az aszfalton, illetve tolhattam kerékpáromat a latyakos turistautakon. Ha a következő alkalommal el is jön velem valaki, valószínűleg Zsámbékra megyünk.

Szent József(?)-templom az Ördög-árok mellett

Vízmű a Remete-szurdok alján

Néhány kisgyermekes család csúszkált ezen a lucskos ösvényen.

A régi kőbánya egyik meddőhányója; mára beerdősült.

A Remete-szurdok Budapesten egyedülálló növény- és állatvilággal rendelkezik, ennélfogva szigorúan védett terület. Az itteni barlangokat a leletek szerint állandóan lakta az ősember. Az egyiknek ma is van lakója, őróla már írtam egy korábbi bejárás kapcsán.

Vigyázz, a ló harap! – mondja a tábla angolul, Adyliget után. Innen rövid földút következik.

Szépjuhászné, amelyet régebben Ságváriligetnek hívtak. Padok, büfék, buszjárat.

A budaszentlőrinci pálos kolostorrom

A jános-hegyi szerpentin. Fölfelé mindig előbb válik járhatóvá.

Képek a kilátóból

Normafa, madárparadicsom

Még voltak síelők is a pályán

A síház

A KFKI őrzött objektuma. A képen látható autóban Antal István kollégám felesége (Zsuzsa) és gyerekei ülnek. István tájfutóversenyre jött a szakosztállyal.

Erdőfelújítás, tarvágás helyén. A bohóckodó-malackodó betű-átragasztásokat nem írom le, meghagyom képalakban. (Kerékpáros volt az elkövető, ami onnan látszik, hogy teljesen kiradírozta a "kerékpárok" okozta sérüléseket.)

Az első piktortégla-üreg. Egy arra járó ember elmondta: vagy ötven éve fejtették itt azt a fehéres agyagot, amely színével jobban fedte a falat, mint a meszelés. Kitermelés után porrá törve, majd felvizezve téglákká préselték és így árulták; innen ered a neve. Azaz nem építőtégláról, hanem mészpótló festékről van szó.

A "budaörsi kopárok" vidéke. Szigorúan védett terület, itt él a pannon gyík és más ritkaságok. A Szekrényes-hegy keleti oldalán vitorlázó-emlékmű látható (1929-es számmal, érzésem szerint régebben két fémszárnyból állt, csak a janik rámásztak és kitörték). A nyugati oldalon a térkép szerint repülős-emlékmű van, de azt nem találtam. A vidék gyönyörű, nem lehet vele betelni.

Kilátás a Szekrényes-hegyről. A bicaj az árkádoknál parkol.

Feketés (égett?) sziklák a csúcson

Az egykori repülős oktatóbázis táblája és egy nekifutó ma is látható a hegytetőn.

A közelben magasodnak a sorrentói sziklák.

Kedvelt kirándulóhely ez, egy hasonló sziklával büszkélkedő olasz üdülőhelyről kapta a nevét.

Valószínűleg ma is működik ez a murvabánya, de a térkép nem jelöli.
Sajnos a kép összeillesztése nem tökéletes.

Rálátás a Szekrényes-hegyre, a Farkas-hegyre és az Odvas-hegy vonulatára a bánya mellől.

A lemenő nap fényében...

... újabb piktortégla-üregeket találtam.

Némelyikük igen mély,

ezért be akarják temetni vagy lezárni,

de maguktól is beomlanak.

Boltozott üreg

Ide csak száraz vagy fagyos időben érdemes eljönni, mert a hegyről sáros mélyút vagy szűk, nehezen járható turistaút visz le Budaörsre. A sok keresgélés és a hosszú gyalogos kitérő miatt elfogyott a délután, de a hátralévő Odvas-hegyről és a Kő-hegyről vannak régebbi képeim.

Kellemes, derült este lett, mire hazaértem. Ahogy a hó elolvad, mindenképpen el kell ide jönnünk!