Az e beszámolóban kifejezett vallás- és oktatáspolitikai vélemények az enyéim, és ha valaki beléjük akar kötni, az nekem írjon a nemo44@hotmail.com címre, ne a munkáltatómnak vagy a tárhelyszolgáltatómnak, mert azok biztosan el fogják őt hessegetni, mégpedig hozzám.Dunántúli kerékpáros körtúra
2003. június 27. – július 5.

Gondoltam, a nyáron belekóstolok egy kissé abba az embertelen kóborkutya-életbe, amely várhatóan jövőre, de pár éven belül mindenképp elkövetkezik reám. Ez a próbaút azonban, bár a Dunántúlnak egészen a peremén haladt végig, egyáltalán nem készített fel arra, amit fölösleges munkaerőként tennem kell majd. Az emberek ugyanis jólelkűek, vendégszeretők, beszélgetésre kaphatók voltak, és semmiben nem kellett hiányt szenvednem.

Az útiterv nagyjából már kész volt induláskor. Csomagomban több térkép, pénz kellő mennyiségben, pedagógus-igazolvány, fényképezőgép üres tárral (és persze vadonatúj sátor, hálózsák, fejlámpa, mobiltelefon) – mi más kell a szabadsághoz?

A tavalyi nagy túra tapasztalatán okulva ezúttal száz kilométerben szabtam magam elé a napi távot, azzal a megkötéssel, hogy este kilencre már sátrat kell vernem. Az út közben található nevezetességek többnyire megtekintendők, vagy legalább lefotózandók. Az emberek megkérdezendők, s őket faggatni is lehet. Ezt az országjárást tehát nem a teljesítmény, hanem a vidék megismerése irányában igyekeztem a múltkoritól elmozdítani.

Az utolsó iskolai nyűgöket letudva, meglehetősen komor kedvvel fogtam a csomagolásnak. Abban biztos lehettem, hogy még egy évig megmaradhatok (szerződéses) állásomban, aztán az óraszámcsökkentés, bizonyos osztályok kifutása, és az alsóbb osztályok számára előírt tanítók felvétele szinte bizonyosan ki fog vetni onnan. Miközben a vonaton az útvonalat és a külön papírra kigyűjtött nevezetességeket még egyszer átfutottam, óhatatlanul olyan gondolatok nyargalásztak az agyamban, hogy míg idén a "Gyengéknek jól a matematikaórán" c. továbbképzést teljesítettem, jövőre alkalmasint egy könyvelő-tanfolyam szorgalmas látogatója leszek, és utána pénzügyi pályára lépek. Ha nem sikerül, felcsapok kerékpáros futárnak vagy kivándorlok Romániába. Tegye el emlékbe ezt a "pedagógusi életpályamodellt" a vigyorogva "gyermekbarátságot" színlelő, s közben minden szellemi tőkét elherdáló miniszter, meg a "fizetésemelést" csak a kampányban megígérő, de végrehajtását fapofával a városokra hárító kormányzat.

Az útvonal

1. nap: VI. 27., csütörtök.
Várpalota – Vár-völgy – Bátorkő vára – Márkus szekrénye – Tés – Gaja-völgy – Jásd – Szentkút – Római-fürdő – Bakonynána – Olaszfalu – Zirc – Csesznek – Bakonyszentkirály – Bakonyszentlászló – Románd – Gic – Sokorópátka-újtelep – Sokoró, emlékmű-nyiladék.
        E napon: 97,2 km.
        Szállás: Az erdőben.

2. nap: VI. 28., péntek.
Sokoró, emlékmű-nyiladék – Pannonhalma – Ménfőcsanak – Győr – Nagybajcs – Ásványráró – Hédervár – Lickópuszta – Lébény – Tárnokréti – Rábca-gát.
        E napon: 121,7 km.
        Szállás: A gáton.

3. nap: VI. 29., szombat.
Rábca-gát – Hanság – Rábcakapi – Földsziget – Királytói erdészlak – Osli – Kapuvár – Fertőd – Fertőboz – Sopron.
        E napon: 96,9 km.
        Szállás: Ózon Kemping, 1500 Ft.

4. nap: VI. 30., vasárnap.
Sopron – Kópháza – Nagycenk – Lövő – Kőszeg – Velem – Írott-kő – Bozsok.
        E napon: 102,1 km.
        Szállás: Szilvia Panzió és Kemping, 820 Ft.

5. nap: VI. 31., hétfő.
Bozsok – Szombathely – Ják – Körmend – Rátót – Szentgotthárd-Máriaújfalu – Szalafő – Őriszentpéter.
        E napon: 107,2 km.
        Szállás: Kovácsszer, kemping, 950 Ft.

6. nap: VII. 1., kedd.
Őriszentpéter – Magyarszombatfa – Márokföld – Resznek – Lenti – Kerkateskánd – Szécsisziget – Tormafölde – Vétyempuszta – Budafapuszta – Bázakerettye – Letenye.
        E napon: 93,7 km.
        Szállás: Termálfürdő + kemping, 1500 Ft.

7. nap: VII. 2., szerda.
Letenye – Petrivente – Semjénháza – Nagykanizsa – Somogybükkösd – Porrogszentkirály – Csurgó – Babócsa – Barcs.
        E napon: 133,7 km.
        Szállás: Az erdőszélen.

8. nap: VII. 3., csütörtök.
Barcs – Dráva-gát – Darány – Szigetvár – Sellye – Harkány – Siklós.
        E napon: 129,9 km.
        Szállás: A mezőn.

9. nap: VII. 4., péntek.
Siklós – Máriagyűd – Tenkes – Zuhánya-dűlő – Nagyharsány – Villány – Újpetre – Pécs, Mandulás.
        E napon: kb. 70 km. (a mérő beázott, térkép alapján számítva)
        Szállás: Mandulás Kemping, 1700 Ft.

10. nap: VII. 5., szombat.
Pécs, Mandulás – Árpádtető – Zobákpuszta – Pusztabánya – Vár-völgy – Magyaregregy – Bonyhád – Zomba – Kölesd – Sárszentlőrinc – Felső-Rácegres – Pálfa – Simontornya – Enying – Siófok.
        E napon: 185,7 km.
        Szállás: Ifjúság Kemping, 1430 Ft.


Tanulságok

Szinte minden a tervek szerint működött, a kempingekben (ha egyáltalán vannak) mindig akad hely, s ha netán bezár a recepció, akkor is találni sátorhelyet bárhol. A látnivalók terén lehettem volna igényesebb, és beiktathattam volna egy-két pihenőnapot városnézésekre. Azt hiszem, ezt mindenképp megteszem, ha valamikor társaságban indulok ilyen hosszú útra. A sisaknak nagyon jó hasznát vettem, felér egy napernyővel. A fényképezőgép majdnem betelt, érdemes beruházni egy nagyobb tárolókártyára. A fejlámpa akkumulátorát is tölteni kell a kempingekben. Az esti SMS-küldéseken kívül a mobiltelefont másra nemigen használtam. A nagyvilág, a tévé, a politikusok veszekedése egyáltalán nem hiányzott. A társaság néha igen, de nem nagyon, és az emberek mindenütt nagyon barátságosak voltak. Az ország nyugati peremén rendben mennek a dolgok, de a déli határ mellett a falvak csak tengődnek. Érdemes lenne más vidékeket is hasonlóképp megismerni, aztán jöhetnek a környező országok.


A túra statisztikája

  • Megtett távolság: 1138,1 km.
  • Összköltség: mintegy 32.000 Ft.
  • A felmálházott kerékpár tömege: kb. 22 kg.
  • Érintett megyék száma: 8
  • Fényképek száma: 299
  • Veszteséglista: 1 gumikülső, 1 csomagtartó, 1 első lámpa, 1 rövidnadrág.